Menu Sluiten

Wat heb jij nodig?

Ik dacht laat ik eens wat schrijven over wat jij nou echt nodig hebt.

Goed, wat heb jij nodig? Denk je weleens na over deze vraag? Dit wat jij nodig hebt, hoef niet altijd materieel te zijn. Wat mij betreft moet het juist niet materieel zijn. Denk bijvoorbeeld aan liefde, aandacht, compassie, steun, iemand die naar je luistert of gewoon gezelschap.

Vaak zijn we bezig met gaatjes dichten voor anderen. We staan altijd klaar voor anderen en willen andere graag helpen. In veel culturen leer je zelfs dat je andere voorop moet stellen. Dus eerst de ander dan jij. Dus eerst je partner, dan jij. Eerst je kinderen dan jij of eerst mama en papa dan jij. Maar deze manier is niet gezond.

Jij mag voorop staan in jouw leven. Het is namelijk jouw leven en iedereen heeft zo zijn eigen. Pas als jij weet wat jij nodig hebt, kun je een ander op een gezonde manier helpen. Pas dan kun je iemand op een gezonde manier bijstaan.

Het leven is altijd in balans. Of jij zorgt voor die balans is een ander verhaal. Maar als jij zorgt voor disbalans dan zorgt het leven er wel voor dat “het leven” weer in balans komt. En dit zorgen voor balans hoef niet altijd goed uit te pakken voor jou. Wat wel zeker is, is dat er altijd een les uit te trekken valt.

Enfin door bezig te zijn voor andere ben je aan het geven. Tegenover geven staat nemen ofwel ontvangen. Als je alleen maar geeft, vergeet je te ontvangen. Als je geeft en dus niet ontvangt, vergeet je hoe je moet ontvangen en dus negeer je het op een gegeven moment. En raak je gewend en geven. Hierdoor raakt je leven uit balans. Het leven zorgt voor balans door jou in situaties te betrekken waaruit je mag leren om weer in balans te komen. Dan is de vraag; durf jij hierin mee te gaan.

Durf jij in te zien dat je meer geeft dan dat je ontvangt of juist andersom?

Durf jij te kijken naar wat jij echt nodig hebt?

Durf jij jezelf te geven wat je nodig hebt?

Vaak is alles wat je aan andere geeft, alles wat jij zelf nodig hebt.

Durf je naar jezelf te luisteren? Durf je van jezelf te houden..

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *